Vrijeme čitanja: Oko 3 min

Održiva moda – šta to uopšte znači?

Vjerujem da ste mnogo puta pročitale ili čule nešto o održivoj modi, posebno u posljednjim godinama. Ali šta “ona “održiva moda” zapravo znači? U čemu se razlikuje od tzv. masovne ili “brze” mode?

Ukratko: Održiva moda je pristup dizajniranju i proizvodnji odjeće koji naglašava ekološku i socijalnu odgovornost. Fokusira se na smanjenje negativnog uticaja na okolinu i promovisanje pravičnih radnih uslova. Ovaj pristup uključuje upotrebu ekološki prihvatljivih materijala, smanjenje otpada, reciklažu i ponovnu upotrebu materijala, te visok kvalitet i dugovječnost odjeće koju kupujete. Cilj održive mode je stvaranje odjevnih predmeta koji su ne samo estetski privlačni, već i proizvedeni na način koji štiti prirodne resurse i podržava etičke standarde u ovoj industriji.

Ekološki otisak mode

Ekološki otisak mode se ne može zanemariti kada razmatramo njegov uticaj na planetu. Modna industrija je jedan od glavnih zagađivača okoline, priznali mi to sebi ili ne. Od velike potrošnje vode za proizvodnju tkanina do emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte tokom proizvodnje i transporta. Osim toga, problemi poput otpada odjeće i brze mode doprinose sve većem teretu na naš ekosistem. Postaje jasno da promjene u načinima proizvodnje, upotrebi materijala i potrošačkim navikama moraju nastati kako bi se smanjio ovaj ekološki otisak i zaštitila naša planeta za buduće generacije.

Srećom, postoje brednovi održive mode, među kojima je i Treehana, koji svojim načinom dizajna i proizvodnje ekološki otisak modne industrije čine što manje mogućim.

Od fast fashion do dugotrajnosti: Kako i zašto se moda mijenja?

Moda trenutno prolazi kroz možda i najznačajnu transformaciju u istoriji. Promjene nisu došle same od sebe. One su podstaknute rastom svijesti o negativnim uticajima brze mode na okolinu i na naše živote. Dok je “fast fashion” poznat po jeftinim, brzo proizvedenim kolekcijama koje prate trenutne trendove, često uzrokuje ogroman otpad i druge negativne pojave, a samim tim i mnogo pitanja u glavama ljudi. Nasuprot tome, pokret ka dugotrajnosti i održivoj modi naglašava kvalitet i trajanje odjeće daleko više od jedne sezone. Pojedini brendovi i mnogi potrošači sve više prepoznaju važnost ovog pristupa, što dovodi do promjena u načinu na koji razmišljamo o odjeći – od prolaznog trenda do dugoročne investicije.

Najjednostavnije objašnjeno: Dugotrajnost i kvalitet odjeće je stari trend koji se ponovo vratio na scenu.

Kako brendovi postaju održivi?

Da bi postali održivi, modni brendovi treba da usvajaju brojne strategije. Međutim, već na samom početku mogu da naglasim da su od posebne važnosti:

  • upotreba reciklažnih materijala,
  • smanjenje otpada u proizvodnji,
  • promovisanje dugotrajnih proizvoda,
  • visok kvalitet materijala i izrade,
  • primjena univerzalnog dizajna koji ne zastarijeva.

Neki brendovi su počeli koristiti organski pamuk ili materijale dobivene reciklažom plastičnih flaša, dok drugi ulažu u etičku proizvodnju koja jača lokalne zajednice. Uz to, postoji rastući trend kreiranja “capsule” kolekcija koje nude više kombinacija s manjim brojem odjevnih predmeta (primjer su naš Mantil 3u1 ili Kaput 3u1). Treehana, kao brend, od svog osnivanja se vodi pravilima održivosti, teži minimalizmu i dugotrajnosti u svakom aspektu svog poslovanja, od dizajna do izbora materijala. Na taj način podsjeća i motivišemo potrošače da promišljaju o modi na moderan, svjesniji način, a da se pri tome ne moraju odricati ni stila ni osjećaja luksuza.

Budućnost mode: Predviđanja trendova održivosti

Budućnost mode će oblikovati trendovi održivosti, koji naglašavaju ekološku svijest i odgovornost svakog potrošača. Predviđa se da će reciklažni materijali postati standard, a transparentnost u lancu snabdijevanja će biti ključna za potrošače. Ukratko: Ljudima će održivost biti primarni faktor prilikom kupovine. Inovacije poput biološki razgradivih materijala i digitalne mode takođe bi mogle igrati značajnu ulogu u godinama koje dolaze. Očekuje se da će potrošači sve više tražiti održive opcije, dovodeći do sve većeg broja brendova koji će usvojiti ovaj pristup, čemu se posebno radujem.

Bilo da ste kreatori ili potrošači, pozivam vas da usvojite principe održivosti i spore mode. Ovaj pristup ne znači odricanje, već obogaćivanje, jer dobijate odjeću koja traje duže, koja je etički proizvedena i koja minimalno opterećuje resurse naše planete. 🤍

Autor: Tihana Todić